magnesium blog

Waarom het essentieel is dat je de juiste vorm magnesium gebruikt

Magnesium is een belangrijk mineraal voor ons lichaam en is betrokken bij veel verschillende processen. Veel mensen krijgen te weinig magnesium binnen via hun voeding en zijn daarom gevoeliger voor een tekort, zonder dat ze het zelf weten. Wil je weten waarom regelmatig voldoende magnesium binnen krijgen belangrijk is en welke symptomen het resultaat kunnen zijn van een tekort? Lees dan vooral verder.

Wat doet magnesium in het lichaam?

Magnesium behoort tot een van de vele mineralen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het lichaam kan magnesium niet zelf aanmaken en daarom zal je regelmatig voldoende magnesium binnen moeten krijgen zodat je lichaam zo optimaal mogelijk kan functioneren. Het overgrote gedeelte van de magnesium in ons lichaam bevindt zich in onze botten. Het is dus ook niet gek dat magnesium een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling en het behoud van onze botten. Verder speelt magnesium een belangrijke rol bij het functioneren van onze spieren, de energieproductie in ons lichaam en de conditie van ons hart- en bloedvatenstelsel. Maar magnesium is ook belangrijk voor ons geheugen, onze concentratie, onze leerprestaties en onze gemoedstoestand. Daarnaast speelt magnesium een belangrijke rol in de werking van de enzymen en is het betrokken bij meer dan 300 celprocessen in ons lichaam. Heel veel dus! 

In welke voedingsmiddelen zit veel magnesium?

Om regelmatig voldoende magnesium binnen te krijgen, zal je voldoende voedingsmiddelen moeten eten die magnesium bevatten. Voedingsmiddelen die in verhouding veel magnesium bevatten zijn onder andere:

 • Groene bladgroenten
 • Avocado’s
 • Abrikozen
 • (Gedroogde) vijgen
 • Bananen
 • Peulvruchten
 • Volkoren granen
 • Noten, zaden en pitten
 • Vis en vlees
 • Tofu
 • Zeewier en algen
 • Cacaopoeder (en pure chocolade)

Hoe ontstaat een tekort aan magnesium?

Zoals je ziet zijn er best wat voedingsmiddelen waar magnesium in zit. Hoe kan het dan toch dat zoveel mensen klachten ervaren die zijn gerelateerd aan een tekort van dit belangrijke mineraal? Het probleem is tweeledig: enerzijds eten we te weinig voedingsmiddelen met magnesium per dag en anderzijds bevat voeding veel minder magnesium dan voorheen. Je lichaam heeft elke dag 5-6 mg per kilo lichaamsgewicht aan magnesium nodig. Hoeveel magnesium jij nodig hebt per dag, is dus afhankelijk van hoeveel jij weegt. Voor een persoon van 60 of 70 kilo bedraagt de dagelijkse minimale hoeveelheid daarom al snel 300-350 mg magnesium die je per dag, via je voeding of suppletie, binnen moet krijgen. Echter, ondanks dat veel producten magnesium bevatten, krijgen we gemiddeld maar 240 mg magnesium per 2000 kcal die we eten binnen, als we gezond en gevarieerd eten. Deze hoeveelheid is niet genoeg om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te halen. Een studie heeft laten zien dat (minimaal) 72% van de mannen en 77% van de vrouwen niet voldoende magnesium via zijn of haar voeding binnen krijgt. Dit betekent dat een tekort aan magnesium al heel snel op de loer ligt.

Verder bevat onze voeding minder magnesium dan voorheen. Dit komt onder andere door de intensieve landbouw van tegenwoordig, het gebruik van pesticiden en kunstmest en de bewerking van ons voedsel. Daarnaast kan de opname van magnesium uit voeding minder zijn dan gewenst, doordat magnesium zich makkelijk bindt aan o,a. fytaten, oxalaten en fosfaten, stofjes die zich met name in granen bevinden. Hierdoor kan ons lichaam de magnesium niet meer goed opnemen, waardoor je te weinig magnesium via je voeding binnenkrijgt. Verder leven we in een hele drukke maatschappij, waardoor ons lichaam meer behoefte heeft aan magnesium, om goed te kunnen functioneren. Al die prikkels en druk om te presteren zorgt namelijk voor veel stress, waardoor je lichaam relatief gezien meer magnesium gebruikt. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel, omdat het ontstane tekort aan magnesium ervoor zorgt dat je gevoeliger wordt voor stress. Op deze manier wordt het tekort groter en is het lastig om dit probleem met alleen voeding op te lossen. Daarnaast hebben vrouwen een hogere behoefte aan magnesium als ze menstrueren. De gladde spiercellen van de baarmoeder trekken dan samen, wat zorgt voor (menstruatie)kramp. Daarom kan het ook raadzaam zijn om extra magnesium binnen te krijgen tijdens je menstruatie. Ook zwangere vrouwen, sporters, adolescenten en ouderen hebben een grotere behoefte aan magnesium. Als laatste zijn er voedingsmiddelen welke magnesium onttrekken aan ons lichaam, denk hierbij aan alcohol, suiker, koffie, thee en frisdrank. Ook geraffineerde producten onttrekken magnesium. Als laatste zijn er bepaalde medicijnen die magnesium onttrekken aan ons lichaam, denk hierbij aan verschillende soorten antibiotica, corticosteroïden, bepaalde ontstekingsremmers, maagzuurremmers en diuretica (plaspillen). 

Hoe uit een tekort aan magnesium zich?

Omdat magnesium bij veel processen in het lichaam betrokken is, kan een tekort zich ook op veel verschillende manieren uiten. Zo kan het veel verschillende lichamelijke en mentale klachten geven. Het herkennen van een tekort aan magnesium is daarom niet altijd even makkelijk. Hieronder enkele voorbeelden van klachten die gerelateerd kunnen zijn aan een tekort aan magnesium:

Lichamelijke klachten

Mentale klachten

Hoe meet je een tekort aan magnesium?

Het is erg lastig om een tekort aan magnesium via regulier bloedonderzoek aan te tonen. Dit komt doordat de hoeveelheid magnesium in je bloed slechts voor een paar procent in ons bloed aanwezig is, de rest zit in onze weefsels. Indien je een inschatting wil maken of jouw lichaam extra behoefte heeft aan magnesium en aanvulling wenselijk is, kan je het beste afgaan op de klachten die je ervaart of door dit op een energetische manier te meten. Denk hierbij aan bioresonantie, kinesiologie of bijvoorbeeld via een test zoals de energetisch morfologische bloedtest.

Behandeling

Hoe kan je een tekort aan magnesium aanpakken?

Het is dus belangrijk om met regelmaat voldoende magnesium binnen te krijgen. Dit kan door meer voedingsmiddelen te eten welke magnesium bevatten, alhoewel de vraag is of je hiermee voldoende magnesium binnen kan krijgen. Voor veel mensen zal dit helaas niet toereikend zijn. Wil je magnesium aanvullen op een andere manier dan alleen via je voeding, kan dit op een aantal andere manieren: via de huid of in de vorm van orale suppletie.

Via de huid

Magnesium kan je goed opnemen via de huid. Zo zijn er mensen die een spray met magnesium gebruiken, bijvoorbeeld door elke dag een aantal keer te sprayen onder de voeten en op de onderbuik. Ook is het een optie om magnesium vlokken in een (voeten)bad te doen. Beide methodes hebben echter wel een nadeel, je hebt van beide namelijk heel veel nodig om een tekort aan te vullen. Zo moet je denken aan enkele kilo’s vlokken per week of flink wat spray’s per dag. Soms kan een spray ook prikken, wat niet altijd fijn voelt. Wel zijn dit hele fijne manieren om bij kinderen in te zetten. Zeker bij jonge kinderen is het geen optie om orale suppletie in te zetten. Vandaar dat een spray of vlokken in een bad een hele fijne methode is om het lichaam van (jonge) kinderen te ondersteunen. Een bad met magnesium vlokken is namelijk ook een fijne manier om te ontspannen. Permsal heeft goede magnesium vlokken, klik hiervoor hier. Als je gebruik wil maken van een spray, kan je het beste kiezen voor een spray met nano magnesium, zoals deze van the Health Factory. Die prikt niet zoals regulier verkrijgbare sprays met magnesium chloride.

Via (orale) suppletie

Magnesium aanvullen in de vorm van supplementen heeft dus vaak de voorkeur. Het is echter wel belangrijk om kritisch te kijken naar de vorm magnesium die je slikt. Zo heeft elke vorm een specifiek doel en zijn er vormen die je lichaam amper opneemt. Deze vormen kun je dus net zo goed niet nemen, omdat ze heel weinig voor je lichaam doen. Daarom is het belangrijk om op een aantal dingen te letten: is de vorm organisch of anorganisch? En welke vorm magnesium is het beste in jouw situatie?

Wat is het verschil tussen een organische en anorganische vorm van magnesium?

Als je kiest om magnesium aan te vullen in de vorm van orale suppletie, is het heel belangrijk dat je kiest voor een organische vorm van magnesium. Dit betekent dat de verbinding tussen de magnesium en het gebonden aminozuur zo sterk is dat deze helemaal in de darmen terecht komt, waar deze wordt opgenomen. Een anorganische vorm is niet zo stabiel en wordt al gesplitst in de maag, waardoor deze vorm veel minder effect werkt voor wat betreft de opname van de magnesium. Goed opneembare vormen, de organische vormen dus, kan je herkennen aan het feit dat ze eindigen op -aat. Indien dit het geval is, weet je dat het goed zit. Goedkope vormen van magnesium, zoals magnesium oxide of hydroxide neemt je lichaam amper op (in het geval van magnesium oxide slechts een paar procent) en werken vooral laxerend. Heb je dus wel eens magnesium geslikt maar had het geen effect? Grote kans dat het om een anorganische vorm ging of dat het niet de juiste vorm was voor jou. Lees hieronder verder om te bepalen welke vorm het beste past bij jouw situatie.

Welke vorm magnesium kan je dan het beste nemen?

Welke vorm magnesium je het beste kan nemen, hangt af van welke klachten je hebt en wat je graag wil bereiken. Hieronder bespreek ik de best opneembare en (door mij) meest geadviseerde vormen van magnesium.

Magnesium malaat

Magnesium malaat is een verbinding tussen magnesium en appelzuur. Appelzuur speelt een belangrijke rol in de vorming van ATP, de brandstof van ons lichaam (en de spieren). Daarom wordt deze vorm aanbevolen bij (fysieke) vermoeidheid en een verminderde spierwerking. Deze vorm van magnesium wordt het beste opgenomen door het spierweefsel. Deze vorm heb je in de vorm van een poeder (klik hier), maar ook in de vorm van tabletten (klik hier). De werking is hetzelfde, het is maar net welke vorm van inname het prettigste werkt voor jou.

Magnesium bisglycinaat

Magnesium bisglycinaat is een vorm van magnesium waarbij de magnesium is gekoppeld aan twee moleculen glycine. Hierdoor is deze vorm magnesium het meest geschikt voor een goede geestelijke balans, meer ontspanning en een betere nachtrust. Vitakruid is in dit geval wederom de beste keuze, klik daarvoor hier.

Magnesium glycerofostaat

Magnesium glycerofosfaat is een vorm van magnesium welke bestaat uit magnesium, glycerofosfaat en fosfor. Deze vorm van magnesium zit in de Metarelax (klik hier). De naam zegt het eigenlijk al, deze vorm wordt geadviseerd om je wat relaxter te voelen, met name in je hoofd. Verder draagt deze vorm ook bij aan een goede spierwerking en meer energie.

Magnesium tauraat

Magnesium tauraat is de beste magnesium als het gaat om de hersenfunctie. Het gaan dan met name om de gemoedstoestand, het geheugen, het leervermogen en de concentratie. Deze vorm van magnesium is dus echt een goed idee om te nemen als het gaat om de inspanning van de hersenen. Deze vorm van magnesium kan je ook het beste kopen van het merk Vitakruid, klik daarvoor hier. Wil je juist meer ontspanning ervaren? Dan is de magnesium bisglycinaat een betere keuze.

Magnesium complex

Indien je veel verschillende soorten klachten hebt of niet goed weet welke vorm van magnesium jouw lichaam nodig heeft, kan je kiezen voor een magnesium complex. In het geval van het magnesium complex van Vitakruid, bevat dit supplement magnesium tauraat, bisglycinaat, malaat én citraat. Citraat wordt vaak genomen door mensen die ondersteuning willen op het gebied van de spierfunctie, maar eigenlijk kan je dan beter kiezen voor magnesium malaat. Vandaar dat ik deze vorm niet los adviseer. Maar wil je ondersteuning op het gebied van zowel je concentratie, als meer rust in je hoofd én ondersteuning op het gebied van je spieren? Dan is deze vorm een goed idee voor jou. Kies bijvoorbeeld voor deze van Vitakruid.

Nano magnesium

Nano magnesium is eigenlijk een beetje anders dan de vormen die ik hierboven heb genoemd. Nano magnesium is namelijk als enige NIET gebonden aan een aminozuur en is verkrijgbaar in een vloeibare vorm. Dus geen capsule of omhulsel, maar uit een fles. De opname werkt dan ook iets anders. De opname vindt niet plaats in het maagdarmstelsel, maar via de slijmvliezen. Het is dan ook heel belangrijk dat je deze vorm van magnesium voldoende. Let wel op dat de nano magnesium geen hulp-, geur- en smaakstoffen bevat en dat deze 100% biologisch en opneembaar is. Bijvoorbeeld deze van the Health Factory.

 Wil je wel exact weten welk supplement bij jou past? Dan is de Energie Boost Academy echt iets voor jou. Je kan hier meer lezen over de EBA.

En waarom is vitamine D relevant in dit verhaal?

Daarnaast speelt vitamine D een belangrijke rol bij de opname van magnesium en vice versa. Wist je dat als je een tekort hebt aan magnesium, dat je lichaam vitamine D minder goed kan activeren? En dat voldoende vitamine D in het lichaam belangrijk is om de magnesium beter op te nemen? Wat mij betreft behoren vitamine D3 (en vitamine K2) zoals in deze druppels en een goede magnesium tot de basis.

Let op: Healthy body and mindset streeft ernaar om in haar materiaal altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de hoogst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat Healthy body and mindset niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie. Bovendien kan deze informatieve blog verouderde informatie bevatten, afhankelijk van wanneer je deze leest. De informatie in deze blog is niet bedoeld om een diagnose te stellen en/of te genezen, te behandelen of ziekten te voorkomen. Deze informatie vervangt nooit de diagnostiek, verpleging en verzorging vanuit de reguliere gezondheidszorg. Bovendien bevat deze informatieve blog algemene informatie rondom onze gezondheid, voeding, suppletie en leefstijl en geen één-op-één advies. Het opvolgen van het gegeven advies is geheel op eigen risico. Wil je wel graag advies op basis van jouw situatie? Neem dan contact op. 

Referenties

Deng, X. (2013, 27 augustus). Magnesium, vitamin D status and […]: results from US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001 to 2006 and NHANES III. BMC Medicine. 

Stuart, D. (2021). Magnesium […] vitamin D status. Vanderbilt University.

Tzounis X, Rodriguez-Mateos A, Vulevic J, Gibson GR, Kwik-Uribe C, Spencer JP. Prebiotic evaluation of cocoa-derived flavanols in healthy humans by using a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study. Am J Clin Nutr. 2011 Jan;93(1):62-72.

Crozier SJ, Preston AG, Hurst JW, Payne MJ, Mann J, Hainly L, Miller DL. Cacao seeds are a “Super Fruit”: A comparative analysis of various fruit powders and products. Chem Cent J. 2011 Feb 7;5:5. 

Galan P et al. Dietary mangesium intake in a French adult population. Magnes Res. 1997 Dec;10(4):321-8.

Avocados, raw, all commercial varieties Nutrition Facts & Calories. (2018). NutritionData.

Kim Y, Keogh JB, Clifton PM. Does Nut Consumption Reduce […] and/or Risk of […]? An Updated Review Based on Meta-Analyses. Int J Environ Res Public Health. 2019 Dec 6;16(24):4957. 

Nishi SK, Kendall CW, Bazinet RP, Bashyam B, Ireland CA, Augustin LS, Blanco Mejia S, Sievenpiper JL, Jenkins DJ. Nut consumption, serum fatty acid profile and estimated […] risk in […]. Nutr Metab […] […]. 2014 Aug;24(8):845-52.

Colpo E, Dalton D A Vilanova C, Reetz LG, Duarte MM, Farias IL, Meinerz DF, Mariano DO, Vendrusculo RG, Boligon AA, Dalla Corte CL, Wagner R, Athayde ML, da Rocha JB. Brazilian nut consumption by healthy volunteers improves […] parameters. Nutrition. 2014 Apr;30(4):459-65.

Casas R, Sacanella E, Urpí-Sardà M, Chiva-Blanch G, Ros E, Martínez-González MA, Covas MI; Rosa Ma Lamuela-Raventos, Salas-Salvadó J, Fiol M, Arós F, Estruch R. The effects of the mediterranean diet on biomarkers of […] and plaque vulnerability in subjects with high risk for […]. A randomized trial. PLoS One. 2014 Jun 12;9(6):e100084.

Tan SY, Mattes RD. Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial. Eur J Clin Nutr. 2013 Nov;67(11):1205-14.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven