aromatherapie blog essentiele olie young living

Hoe geur je lichaam kan beïnvloeden

Aromatherapie is een complementaire of holistische behandelmethode waarbij geuren (of beter gezegd essentiële oliën) worden gebruikt om het fysieke lichaam, de emoties en het mentale functioneren te ondersteunen. Essentiële oliën zijn geconcentreerde vloeistoffen die worden geëxtraheerd uit de bloemen, bladeren, wortels, schors en andere delen van een plant of boom. Essentiële oliën worden al duizenden jaren gebruikt vanwege hun krachtige therapeutische eigenschappen, met name in het Midden-Oosten. Plantenextracten en essentiële oliën werden bijvoorbeeld al gebruikt tijdens de oude Chinese beschaving, maar ook tijdens het oude Egypte, het oude Griekenland en tijdens de Romeinse tijd en in het oude India. Zo zijn essentiële oliën onderdeel van de Ayurveda. Ook tijdens de Middeleeuwen en de renaissance is het gebruik van essentiële oliën beschreven. 

In de huidige maatschappij heeft aromatherapie eigenlijk pas een opkomst gemaakt doordat de werking van essentiële olie steeds meer wordt onderzocht en de therapeutische werking van een aantal essentiële oliën ook wetenschappelijk is bewezen. Zo laat wetenschappelijk onderzoek zien dat de stoffen in essentiële oliën de productie van serotonine en dopamine in de hersenen kunnen stimuleren, een positief effect kunnen hebben op onze hormonale balans, onze hersenactiviteit en ons zenuwstelsel. Of anders gezegd: er zijn zelfs essentiële oliën die een positief effect hebben op onze mentale gemoedstoestand, met name gevoelens van angst en somberheid c.q. depressie. Ook blijken essentiële oliën een positief effect te hebben op onze slaapkwaliteit. Kortom: essentiële oliën kunnen ook bijdragen aan dieper en beter slapen, waardoor je uitgerust wakker wordt. Desondanks valt aromatherapie nog steeds onder de alternatieve geneeswijzen. 

Wil je weten hoe het kan dat essentiële oliën invloed hebben op je lichaam? Na het lezen van deze blog weet je precies hoe geuren in onze hersenen worden verwerkt, hoe essentiële oliën worden ingezet, hoe en wanneer je essentiële oliën kan gebruiken en welke geuren wetenschappelijke bewezen invloed hebben op je lichaam. 

Hoe nemen we geur waar en wat doet geur met onze hersenen?

Geur nemen we natuurlijk waar met onze neus, maar weet je ook hoe deze signalen in onze hersenen worden verwerkt? Waarschijnlijk niet! 

Wanneer we een geur inademen, bijvoorbeeld doordat we aan een flesje essentiële olie ruiken of deze verstuiven in een diffuser, zullen de geurmoleculen zich binden aan de reukreceptoren in onze neus (olfactory epithelium in de figuur hieronder). Deze receptoren zorgen ervoor dat er signalen via onze reukzenuw (welke zich in de olfactory bulb ofwel olfactaire bundel bevindt, zie wederom de figuur hieronder) naar de hersenen worden gestuurd. Via de zogenaamde reukcortex worden signalen doorgestuurd naar het voorste gedeelte van onze hersenen (frontale cortex), naar onze thalamus en naar ons limbisch systeem. Het limbisch systeem bestaat uit een aantal hersenstructuren, waaronder de hippocampus, de hypothalamus en de amygdala, welke betrokken zijn bij ons geheugen, onze motivatie en onze emoties. Het is dus ook niet zo gek dat bepaalde geuren ervoor kunnen zorgen dat gevoelens van stress en angst af zullen nemen en dat andere geuren een ondersteunende werking hebben op onze concentratie en ons humeur.

 

aromatherapie geur neus hersenen essentiele olie young living

Daarnaast wordt er gespeculeerd dat essentiële oliën een mogelijk effect hebben op de hersenen doordat we de moleculen inademen en via onze longen in het bloed terecht komen, waarna ze uiteindelijk onze bloed-hersenbarrière kunnen passeren en op die manier een invloed kunnen hebben op onze hersenen.

Hoe werkt aromatherapie?

Zoals je hierboven kan zien zorgen geurmoleculen er dus voor dat bepaalde signalen aan de hersenen worden doorgegeven, wat invloed heeft op hoe we denken, doen en ons voelen. Maar hoe kan het dan dat de ene essentiële olie een ander effect heeft dan de ander? Dat komt door de verschillende werkzame stoffen waar een olie uit bestaat. Zo is essentiële olie van lavendel hoog in linalool, een werkzame stof uit de plant welke bijdraagt aan een rustgevend gevoel. Naast linalool is lavendel ook hoog in linalylacetaat, een andere werkzame stof die een positief effect heeft op ons parasympathische zenuwstel (c.q. rust en herstel). Deze werkzame stoffen zijn echter niet uniek voor lavendel, zo zijn deze werkzame stoffen ook te vinden in essentiële olie van bergamot en salie. De werkzame stof geraniol vind je met name in essentiële olie van geranium, roos, palmarosa en citroengras. Deze stof werkt niet alleen rustgevend, maar ruikt daarnaast erg lekker. Daarom wordt deze werkzame stof vaak gebruikt in parfums. Essentiële olie van kamille daarentegen, is rijk aan alpha-pineen, een stof die wordt geassocieerd met een betere gemoedstoestand. Kortom: de verschillende werkzame bestanddelen van essentiële olie zorgen ervoor dat elke olie een eigen effect heeft. 

Wanneer gebruik je welke essentiële olie?

Essentiële oliën kunnen op heel veel verschillende gebieden ondersteuning bieden. Essentiële oliën zijn uiteraard nooit een vervanging voor de traditionele geneeskunde, maar essentiële oliën kunnen wel worden ingezet om het welzijn te verhogen.

De meest populaire en meest onderzochte essentiële oliën zijn onder andere lavendel (lavandula angustifolia), tea tree (melaleuca alternifolia), eucalyptus (eucalyptus globulus), pepermunt (mentha piperita), bergamot (citrus bergamia), ylang ylang (cananga odorata), kamille (matricaria chamomilla) en frankincense (boswellia carterii). Lavendel, bergamot, ylang ylang, sinaasappel en kamille kunnen bijvoorbeeld helpen om gevoelens van angst en stress te verminderen door de kalmerende eigenschappen. Ook zijn er oliën zoals lavendel, kamille, marjolein en vetiver worden ingezet ter ondersteuning van de slaap en oliën zoals pepermunt, gember, venkel en kardemom worden vaak ingezet ter ondersteuning van de spijsvertering. Verder ken je eucalyptus en kamfer vast wel als geuren om de ademhaling te ondersteunen. Maar ook pepermunt, rozemarijn en oliën van dennen kunnen worden ingezet ter ondersteuning van de ademhaling. Wil je je goed concentreren? Dan kan je het beste kiezen voor essentiële oliën van pepermunt, zwarte peper en rozemarijn.

Wil je in meer detail weten welke essentiële olie je voor wat kan gebruiken? Neem dan even contact op, ik denk graag met je mee.

Waar moet je op letten als je essentiële oliën wil gebruiken?

Wanneer je essentiële oliën wil gaan gebruiken, zijn er enkele factoren waar je rekening mee dient te houden. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de olie, de manier waarop de oliën zijn geëxtraheerd en dat je voldoende verdund.

Kies altijd voor een zuivere en biologisch geproduceerde essentiële olie van een leverancier die zelf zijn oliën produceert. Denk bijvoorbeeld aan het Seed to Seal keurmerk van Young Living. Er zijn namelijk heel veel soorten merken op de markt, waarbij merken veel in kwaliteit verschillen. Veel essentiële oliën, vaak de goedkopere varianten, bevatten synthetische ingrediënten, worden veel verdund (en zijn dus niet puur) of zijn van lagere kwaliteit, bijvoorbeeld doordat de manier van extractie niet optimaal is of het proces van extractie niet lang genoeg heeft plaatsgevonden. De duur van extractie belangrijk, omdat een langere extractie zorgt voor meer werkzame stoffen in de essentiële olie. Daarnaast is het goed om uit te zoeken van welke variant van een plant een essentiële olie is gemaakt. Zo zal je bijvoorbeeld zien dat een goede essentiële olie afkomstig is van Lavandula angustifolia (echte lavendel) en niet van Lavandin. Lavandin heeft namelijk niet hetzelfde therapeutische effect als echte lavendel maar lijkt qua geur wel op echte lavendel. Kijk dus altijd goed welke soort er wordt gebruikt, als je essentiële olie wil gaan gebruiken. 

Op welke manier kan aromatherapie worden ingezet?

Aromatherapie kan op verschillende manieren worden toegepast, maar meestal wordt er gekozen voor inhalatie, al dan niet door het gebruik van een diffuser of via directe inhalatie. Essentiêle oliën kunnen echter ook (verdund) op de huid worden gebruikt. Essentiële olién wil je echter nooit branden, dan gaan de werkzame stoffen verloren, wat ontzettend zonde is.

Door middel van een diffuser

Tegenwoordig worden essentiële oliën vooral ingezet in combinatie met een diffuser. Een diffuser vul je met water, waar je een aantal druppels essentiële olie aan toevoegt. Onderaan het waterreservoir bevindt zich een trilplaatje, welke ervoor zorgt dat de druppels essentiële olie worden afgebroken tot hele kleine deeltjes, welke vervolgens samen met het water in de vorm van stoom in de lucht zullen worden verspreid. Een goede diffuser dient gemaakt te zijn van polypropeen (dit is een vorm van plastic dat een stuk harder is dan het plastic waar bijvoorbeeld drankflessen) of keramiek.

Via directe inhalatie

Je kan essentiële olie natuurlijk ook direct vanuit het flesje inhaleren. Verder is een populaire manier “cuppen”. Hierbij druppel je een druppel pure essentiële olie op je handpalm, wrijf je de olie tussen je handen zodat de geurmoleculen zich verspreiden en je vervolgens je handen als een soort kommetje over je neus vouwt. Adem een aantal keer diep in en de geur zal binnen een paar seconden je limbische systeem bereiken en daar zijn werk doen. Dit is dus altijd de meest snelle manier om het effect van de oliën te merken.

Opname via de huid

Essentiële oliën kunnen ook op de huid worden aangebracht, bijvoorbeeld door deze te verdunnen dmv een draagolie en dit mengsel in te masseren. Wat echter ook vaak wordt gedaan is dat essentiële oliën worden aangebracht door middel van roll on flesjes. In deze flesjes worden vaak een aantal druppels essentiële oliën gedaan en verdund met een draagolie. Door middel van de rollerballetjes op deze flesjes wordt de (mix aan) essentiële olie(n) op een makkelijke manier aangebracht op bijvoorbeeld de slapen, achter de oren of op de polsen/onderarmen. Als je essentiële olie op deze manier aanbrengt is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat sommige oliën fototoxisch zijn. Dit wil zeggen dat als je huid in aanraking komt met de zon, dat dit stukje huid kan veranderen. Let dus op waar je de oliën smeert.

Overig

Essentiële oliën kunnen ook worden gebruikt tijdens massages, in bad en als roomspray. Tijdens massages worden essentiële oliën gemengd met draagoliën zoals de V6 van Young Living, amandelolie, jojoba olie of (gefractioneerde) kokosolie zodat de oliën door de huid kunnen worden opgenomen. Het verdunnen is wel erg belangrijk om irritatie te voorkomen. Zeker als het gaat om pure essentiële oliën.

Verder kunnen essentiële oliën aan badwater worden toegevoegd. Het is dan wel aan te raden om de oliën eerst te mengen met een draagolie, badzout of een emulgator zoals melk of honing om ervoor te zorgen dat de olie mengt met het water en deze niet direct op de huid komt. Op deze manier kan je van een heerlijk ontspannend bad genieten en je badkamer omtoveren tot een oase van rust.

Als laatste kunnen essentiële oliën worden toegevoegd aan roomsprays. Voeg hiervoor een paar druppels olie toe aan een spuitfles met (gedemineraliseerd) water en een emulgator (zoals solubol) om de oliën te mengen en spray deze oplossing in de lucht in een ruimte naar keuze om de geur in de ruimte te verfrissen.

Let op: Healthy body and mindset streeft ernaar om in haar materiaal altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de hoogst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat Healthy body and mindset niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie. Bovendien kan deze informatieve blog verouderde informatie bevatten, afhankelijk van wanneer je deze leest. De informatie in deze blog is niet bedoeld om een diagnose te stellen en/of te genezen, te behandelen of ziekten te voorkomen. Deze informatie vervangt nooit de diagnostiek, verpleging en verzorging vanuit de reguliere gezondheidszorg. Bovendien bevat deze informatieve blog algemene informatie rondom onze gezondheid, voeding, suppletie en leefstijl en geen één-op-één advies. Het opvolgen van het gegeven advies is geheel op eigen risico. Wil je wel graag advies op basis van jouw situatie? Neem dan contact op. 

Referenties

Cui, J., Li, M., Wei, Y., Li, H., He, X., Yang, Q., Li, Z., Duan, J., Wu, Z., Chen, Q., Chen, B., Li, G., Ming, X., Xiong, L., & Qin, D. (2022). Inhalation aromatherapy via Brain-Targeted nasal delivery: natural volatiles or essential oils on mood disorders. Frontiers in Pharmacology, 13. https://doi.org/10.3389/fphar.2022.860043

Fung, T. K., Lau, B. W., Ngai, S. P., & Tsang, H. W. H. (2021). Therapeutic effect and mechanisms of essential oils in mood disorders: interaction between the nervous and respiratory systems. International Journal of Molecular Sciences, 22(9), 4844. https://doi.org/10.3390/ijms22094844

Mączka, W., Wińska, K., & Grabarczyk, M. (2020). One hundred faces of geraniol. Molecules, 25(14), 3303. https://doi.org/10.3390/molecules25143303

Sánchez-Vidaña, D. I., Ngai, S. P., He, W., Chow, J. K. W., Lau, B. W., & Tsang, H. W. (2017). The Effectiveness of Aromatherapy for depressive Symptoms: A Systematic review. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine, 2017, 1–21. https://doi.org/10.1155/2017/5869315

Xu, L., Liu, M., Yang, Y., Wu, Y., Hua, X., Du, L., Zhu, J., Shen, Y., Wang, Y., Zhang, L., Mi, W., & Mu, D. (2022). Geraniol enhances inhibitory inputs to the paraventricular thalamic nucleus and induces sedation in mice. Phytomedicine, 98, 153965. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2022.153965

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven