Wat is MSM (methylsulfonylmethaan)?

Methylsulfonylmethaan

MSM, afgekort voor methylsulfonylmethaan, is een organisch gebonden zwavel. Zwavel komt van nature voor in vers fruit en verse groenten (alhoewel een groot deel door koken verloren gaat) en het speelt een belangrijke rol in een groot aantal functies in het lichaam. Zo is zwavel belangrijk bij het maken van collageen, wat belangrijk is voor gezond bindweefsel en kraakbeen. Zwavel behoort net zoals o.a. calcium, magnesium, en kalium tot de macromineralen. Deze mineralen heeft het lichaam dagelijks in grotere hoeveelheden nodig om goed te kunnen functioneren. Desondanks kennen veel mensen het niet als macromineraal.

Zwavel vormt zogenaamde disulfidebruggen, welke voor structuur en elasticiteit zorgen. Vandaar dat zwavel een grote rol speelt bij een gezond bindweefsel en kraakbeen. Een tekort aan zwavel kan dan ook zorgen voor stijve spieren, minder bescherming door het kraakbeen, de vorming van rimpels en de een verminderde elasticiteit van hart- en bloedvaten en longweefsel.

Daarnaast speelt zwavel een grote rol in de doorlaatbaarheid van celmembranen. Zwavel zorgt ervoor dat zogenaamde transporteiwitten goed kunnen functioneren en dat het membraan flexibel is. Hierdoor kunnen voedingsstoffen de cel in en kunnen afvalstoffen worden afgevoerd. Ook speelt zwavel een grote rol in de ontgifting.

MSM wordt in veel situaties gebruikt en is effectief gebleken bij onder andere:

  • Chronische pijn (1)
  • Osteoartritis (2, 3)
  • Gewrichtsaandoeningen zoals reumatoïde artritis (4)
  • Osteoperose (5)
  • Spierpijn en spierkramp (6, 7)
  • Hooikoorts en andere allergische aandoeningen (8-10)

en onderzoek suggereert dat MSM misschien ooit kan worden ingezet als therapie voor bepaalde vormen van kanker, het verbeteren van het immuunsysteem en het metabool syndroom (11-18).

Wil je MSM nemen voor gewrichtsaandoeningen? Of voor hooikoorts, spierpijn of chronische pijn?

Referenties

 

Scroll naar boven