Wat is adenosylcobalamine?

Adenosylcobalamine

Adenosylcobalamine is een van de biologisch actieve vormen van vitamine B12 en daarom goed opneembaar. Vitamine B12 is een essentiële vitamine en speelt een rol bij o.a. de DNA-synthese, cellulaire herstelprocessen en de hersenfunctie. Vitamine B11 (foliumzuur of folaat) en vitamine B6 spelen ook een rol bij bovenstaande processen.

Symptomen vitamine B12-tekort

Een vitamine B12-tekort kan voor veel verschillende symptomen zorgen, welke vaak vaag zijn. Hierdoor komen veel klachten overeen met andere aandoeningen. Hierdoor wordt de diagnose vaak pas laat gesteld en kan er al neurologische schade zijn ontstaan. Preventie, vroege opsporing en behandeling van een vitamine B12-tekort is daarom erg belangrijk, om blijvende schade te voorkomen.

Andere symptomen van een vitamine B12-tekort kunnen vermoeidheid, tintelingen, geheugenverlies en/of concentratieproblemen, spierpijn en spierkrampen, menstruatieklachten of depressiviteit zijn. De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, psychische problemen, neurologische klachten, een ontstoken of dikke tong, het altijd koud hebben en last hebben van een verminderde eetlust.

Biologisch actief

Adenosylcobalamine is dus biologisch actief. Biologisch actief wil zeggen dat de maag en darmen deze vorm van vitamine B12 niet meer hoeven om te zetten, maar deze direct kan worden opgenomen. Dit is namelijk vaak een probleem. Adenosylcobalamine speelt een belangrijke rol bij de omzetting van methylmalonyl-CoA in succinyl-CoA in de mitochondriën. Ook speelt het een rol bij bij de vetzuur-, cholesterol- en  eiwitstofwisseling, energiestofwisseling en hemoglobinesynthese. Daarnaast speelt het een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en vetten en de afbraak van BCAA aminozuren. Bij al deze processen wordt ATP gevormd, wat de cel gebruikt als energie. Daarom wordt adenosylcobalamine vaak geadviseerd bij vermoeidheid.

Methylmalonzuur en homocysteine

Bovendien stijgt bij een tekort aan adenosylcobalamine de waarde van het methylmalonzuur. Indien er verdenkingen zijn van een vitamine B12 tekort, is het daarom belangrijk dat er ook wordt getest op het methylmalonzuur niveau. Indien dit niveau te hoog is, is dit een belangrijke indicatie voor het feit dat bovenstaande processen in de mitochondriën niet goed verlopen. Daarnaast is het belangrijk om ook te testen op homocysteine, omdat dit iets zegt over de hoeveelheid methylcobalamine in het lichaam, de andere biologisch actieve vorm van vitamine B12. Ook zegt het iets over de mate van methylering.

Scroll naar boven