Heb je vaak buikpijn, een opgeblazen gevoel of last van brandend maagzuur?

Dan kan een ontlastingsonderzoek heel veel inzichten geven!

De darmen en darmflora zijn heel belangrijk voor de vertering van ons eten, de opname van voedingsstoffen en zorgt ervoor dat niet allerlei stofjes in ons bloed kunnen komen. Daarnaast zijn de darmen heel belangrijk voor onze (mentale) gezondheid, omdat het grootste deel van de neurotransmitter serotonine in onze darm wordt geproduceerd. Daarnaast is je darmflora verantwoordelijk voor je weerstand. Gezonde darmen zijn daarom heel belangrijk voor de rest van je gezondheid!

De darmen zijn echter heel gevoelig voor verstoringen. Zo kan een antibioticakuur of veel stress de darmflora verstoren, waardoor er een disbalans ontstaat dus de goede en pathogene bacteriën. Hierdoor kunnen vervelende klachten zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid door ontstaan. Ook kunnen schimmels en gisten een overgroei veroorzaken met soortgelijke klachten als gevolg.

Met een EMB komen we achter heel veel verschillende tekorten en belastingen, maar soms kan (aanvullend) ontlastingsonderzoek heel waardevol zijn. Ontlastingsonderzoek geeft inzicht in de huidige situatie van de darmen. Hoe verteer je bijvoorbeeld koolhydraten, eiwitten en vetten? Uit welke darmbacteriën bestaat jouw darmflora? Is er een bepaalde overgroei aan schimmels of gisten? Is de kwaliteit van je slijmvliezen goed? Of is er misschien sprake van een ontsteking in de darmen? De EMB geeft vaak al veel indicaties maar soms is er bij bepaalde klachten meer inzicht gewenst. Dan is een ontlastingsonderzoek een hele waardevolle aanvulling. Zo kan ik jou nog beter gericht advies geven. En dat is precies de reden waarom ik ontlastingsonderzoek toepas in de praktijk.

Wat kan er allemaal worden onderzocht?

  •  pH waarde 
  • Vertering van zetmeel, vetten en eiwitten
  • Aanwezigheid van spijsverteringsresiduen
  • Aanwezigheid van galzuur, dit zegt iets over de vet-vertering
  • De aanwezigheid van pancreas-elastase, dit zegt iets over het functioneren van de alvleesklier 
  • Aanwezigheid van de goede darmbacteriën (darmflora)
  • Aanwezigheid van ziekteverwekkende organismen zoals bacteriën (denk aan Helicobacter Pylori, E.coli)
  • Aanwezigheid van parasieten (zoals Dientamoea fragilis en Blastocystis hominis)
  • Aanwezigheid van een overgroei aan gisten (bijv. Candida)
  • Aanwezigheid van schimmels
  • De kwaliteit van het darmslijmvlies
  • Of er sprake is van een zogenaamde ‘leaky gut’.
  • Ontstekingsmarkers zoals zichtbaar bij de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa (calprotectine, secretoir IgA)
  • Glutenmarkers (anti-gliadine, anti-ht-transglutaminase)
  • De status van het immuunsysteem
  • Histamine intolerantie

Het doel van ontlastingsonderzoek is om inzicht te krijgen in de vertering, de samenstelling van de goede bacteriën, de overgroei aan pathogenen, het functioneren van het darmslijmvlies en de status van het immuunsysteem

Hoe gaat het ontlastingsonderzoek in zijn werk?

In tegenstelling tot een reguliere bloedtest, worden er geen buisjes bloed afgenomen maar zijn er slechts enkele druppels bloed nodig. Daarom wordt er gebruik gemaakt van een prikpen en voel je er dus ook niets van. Makkelijk, snel en pijnloos dus!

Na het verzamelen van enkele druppels bloed gaat het in een speciaal pakketje richting een gespecialiseerd laboratorium, waar ze het bloed analyseren (duurt meestal ongeveer 2-2.5 weken). Op basis van deze uitslag maak ik een persoonlijk voeding- en evt. suppletieadvies, waar jij direct mee aan de slag kan. Deze bespreken wij ook uitgebreid in een vervolgconsult. Vervolgens hebben wij na 2 maanden nog een keer contact via de mail en kan jij al je vragen stellen. Indien gewenst is het ook mogelijk om een traject te starten aan de hand van het advies, zodat wij met hele gerichte stappen ervoor kunnen zorgen dat jij snel weer lekker in je vel gaat zitten. Klik daarvoor hier.

Is het niet mogelijk om langs te komen?

Geen probleem! Ook als je niet naar de praktijk kan komen is het mogelijk om een ontlastingsonderzoek te laten uitvoeren. Jij krijgt dan van mij een envelop met alle benodigdheden opgestuurd, welke je direct naar het lab kan versturen. Het adres en de postzegels staan er al, heel makkelijk dus! Vervolgens ontvang ik de uitslag. De informatie die uit het ontlastingsonderzoek komt neem ik uiteraard ook mee in het persoonlijke behandelplan en mijn voedings- en suppletieadvies.

Tijdens de vervolgafspraak (kan ook online via skype of zoom) leg ik je precies uit wat er uit de test is gekomen en hoe je bepaalde problemen kan aanpakken. Ook kan je dan vragen stellen. Je ontvangt verder alle informatie en wat we besproken hebben via de mail. Vervolgens is er na 3 maanden nog een keer contact via de mail, om te kijken hoe het met je gaat, waar je nog hulp bij kan gebruiken en natuurlijk om vragen te stellen. Uiteraard is het ook mogelijk om te kiezen voor een behandeltraject naar aanleiding van het advies. 

Voorbeeld van een uitslag

Cliënt A (31 jaar)
De test liet zien dat er sprake is van een disbalans in de darmflora van cliënt A. Zo werden er een verhoogd aantal histamine-vormende bacteriën gevonden en toonde de test een overgroei aan gisten en schimmels aan. Daarnaast zijn er te weinig bacteriën aanwezig die belangrijk zijn voor het darmslijmvlies van de darmen. Gelukkig is er nog geen sprake van het een zogenaamde ‘leaky gut’ en zijn er ook nog geen ontstekingswaarden zichtbaar. De vertering verloopt over het algemeen goed, er zijn geen grote hoeveelheden spijsverteringsresiduen aangetroffen. Wel is het belangrijk om de conditie van de darmen te optimaliseren, zodat de overgroei aan pathogenen wordt verminderd. Ook wordt de cliënt geadviseerd om (tijdelijk) histamine-rijke en histamine-vormende voeding vermijden.

Veelgestelde vragen

Jazeker! Ik stuur alle benodigdheden naar jou toe. Je stuurt de envelop vervolgens naar het lab toe en daar zullen ze de ontlasting onderzoeken. Vervolgens ontvang ontvang ik de uitslag van de test. De uitslag bespreken we dan via Zoom (online programma) of via de telefoon, net wat jij prettig vindt.

Over het algemeen krijg ik de uitslag na 2-3 weken. Ik laat je weten wanneer de uitslag binnen is, zodat we een afspraak kunnen plannen om de uitslag te bespreken.

Jazeker! Op basis van de uitslag werk ik een geheel persoonlijk voedings- en suppletieplan uit, waarin de uitslag nog een keer wordt besproken (in begrijpbare taal!), je een plan van aanpak, persoonlijk voedings- en evt. suppletieadvies, recepten, voorbeeld dagmenu’s en keuzelijsten vindt. Alles wat je nodig hebt om je vage klachten aan te pakken!

Natuurlijk! Als we de uitslag bespreken, bespreken we ook wat jij denkt dat je nodig hebt om op de lange termijn je vage klachten aan te pakken. Als we beide het idee hebben dat jij baat hebt bij coaching, dan kan je losse consulten boeken of we stellen een persoonlijk traject samen. Een persoonlijk traject bevat ook altijd de mogelijkheid om vragen te stellen via de mail en je krijgt mijn mobiele nummer zodat je altijd mijn hulp in kan schakelen, waar je ook bent.

Jazeker! De ontlasting kan altijd worden onderzocht, zelfs bij (kleine) kinderen. Dit is geen probleem. Ik zal je dan precies uitleggen waar je als ouder rekening mee moet houden en hoe dit in zijn werk gaat. Stuur even een mailtje als je vragen hebt hierover, ik leg je graag meer uit.

Hoeveel kost een ontlastingsonderzoek?

Ontlastingsonderzoek uitgebreid

Inclusief alle genoemde parameters
699
  • Uitgebreide intake á 90 minuten inclusief kosten ontlastingsonderzoek door geaccrediteerd lab
  • Uitgebreid vervolgconsult á 60 min om de uitslag te bespreken
  • Persoonlijk voeding- en suppletieplan met de uitgewerkte uitslag, plan van aanpak, advies en tips wat betreft voeding en suppletie
  • Contactmoment na 3 maanden om voortgang te bespreken
  • 10% korting op supplementen
Populair

Ontlastingsonderzoek na EMB

Al eerder een intake gehad of een traject gevolgd incl. EMB
450
  • Kosten ontlastingsonderzoek door geaccrediteerd lab
  • Uitgebreid vervolgconsult á 60 min om de uitslag te bespreken
  • Persoonlijk voeding- en suppletieplan met de uitgewerkte uitslag, plan van aanpak, advies en tips wat betreft voeding en suppletie
  • Contactmoment na 3 maanden om voortgang te bespreken
  • 10% korting op supplementen

*De kosten van het ontlastingsonderzoek is inclusief alle benodigdheden (materiaal en inkoop), de verzendkosten, de analysetijd in een gespecialiseerd laboratorium en het uitleggen tijdens een vervolgconsult en het opstellen van een persoonlijk voeding- en evt. suppletieadvies. Het ontlastingsonderzoek is eventueel in twee termijnen te betalen. 

Scroll naar boven